Op 28 juni 2024 zijn er tal van spannende ontwikkelingen en aankondigingen in de wereld van elektrische voertuigen (EV’s).

Deze sector blijft zich snel ontwikkelen met technologische innovaties, nieuwe samenwerkingsverbanden, en marktdynamieken die zowel uitdagingen als kansen bieden. Hieronder volgt een overzicht van de tien grootste nieuwsberichten van vandaag die de huidige trends en toekomstperspectieven voor elektrische voertuigen weerspiegelen.

Deze artikel is gemaakt in samenwerking met Laatste Autonieuws.

1. Magna Steyr in samenwerking met Chinese EV-fabrikanten in Europa

Magna Steyr, de Oostenrijkse contractfabrikant, heeft gesprekken gevoerd met verschillende Chinese autofabrikanten om lokale productie van elektrische voertuigen in Europa te realiseren.

Deze samenwerking is bedoeld om potentiële EU-tarieven op Chinese EV’s te vermijden en de aanwezigheid van Chinese fabrikanten op de Europese markt te versterken.

2. Wereldwijde EV-groei en uitdagingen in 2024

Ondanks economische uitdagingen blijft de vraag naar elektrische voertuigen wereldwijd stijgen. Voor 2024 wordt een verkoop van 16,6 miljoen eenheden verwacht, een stijging van 17% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Echter, de voorspelde marktaandeelgroei is verlaagd door voorzichtigere verwachtingen voor China en trage adoptie in Noord-Amerika.

3. Stellantis ondersteunde Leapmotor lanceert nieuwe C16 SUV

Leapmotor, gesteund door Stellantis, lanceert vandaag de nieuwe C16 SUV. Dit middelgrote elektrische voertuig biedt een 2+2+2 zitconfiguratie en onderscheidt zich door zijn Lidar-eenheid op het dak en geavanceerde binneninrichting.

De C16 is beschikbaar als zowel volledig elektrische EV als een range-extender EV​​.

4. Volkswagen introduceert ID. Buzz Cargo in nieuwe markten

Volkswagen heeft aangekondigd dat de ID. Buzz Cargo, hun elektrische bestelwagen, nu beschikbaar is in meerdere Europese markten.

Dit voertuig is ontworpen om het emissievrije transport in stedelijke gebieden te bevorderen en speelt een sleutelrol in de transitie naar duurzame logistiek​.

5. Rivian en Amazon breiden samenwerking uit

Rivian en Amazon hebben hun samenwerking versterkt met de introductie van een nieuwe vloot elektrische bestelwagens.

Deze uitbreiding komt nadat Amazon tevreden is over de prestaties van de initiële vloot, wat bijdraagt aan hun doel om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn​​.

6. Nieuwe subsidieprogramma’s voor EV’s in Europa

Verschillende Europese landen hebben nieuwe subsidieprogramma’s aangekondigd om de adoptie van elektrische voertuigen te stimuleren.

Deze programma’s zijn gericht op zowel particulieren als bedrijven en omvatten belastingvoordelen en directe subsidies bij aankoop van EV’s​.

7. Tesla’s innovaties in batterijtechnologie

Tesla heeft een doorbraak aangekondigd in hun batterijtechnologie, die de actieradius van hun voertuigen aanzienlijk zal verhogen en de laadtijden zal verkorten. Deze innovaties zijn cruciaal voor het vergroten van de acceptatie van elektrische voertuigen op de massamarkt​.

8. Ford onthult nieuwe elektrische SUV

Ford heeft een nieuwe elektrische SUV onthuld, die zich richt op de premium marktsegment. Met geavanceerde technologieën en luxueuze functies hoopt Ford een groter aandeel in het snelgroeiende EV-marktsegment te veroveren​.

9. Global EV Outlook rapport 2024

Het International Energy Agency (IEA) heeft zijn jaarlijkse Global EV Outlook rapport gepubliceerd, waarin wordt voorspeld dat tegen 2030 meer dan 30% van de nieuw verkochte voertuigen wereldwijd elektrisch zullen zijn.

Dit rapport benadrukt ook de noodzaak van verbeterde laadinfrastructuur en beleidsondersteuning​​.

10. Hyundai’s plannen voor waterstof-EV’s

Hyundai heeft plannen onthuld om naast hun batterij-elektrische voertuigen ook waterstof-elektrische voertuigen te ontwikkelen.

Dit strategische initiatief is gericht op diversificatie van hun EV-portfolio en het aanbieden van alternatieven voor klanten in markten met een goed ontwikkelde waterstofinfrastructuur​​.

Deze tien nieuwsberichten bieden een uitgebreid overzicht van de huidige trends en toekomstverwachtingen in de wereld van elektrische voertuigen, waarbij technologische innovaties, marktstrategieën en beleidsmaatregelen centraal staan.